Uutta Kuvagalleriassa
KirjauduTolppasen Ossi suunnistanut jo 60 vuotta

Seuramme pitkäaikaisin suunnistaja Ossi Tolppanen on syntynyt 13.4.1927 Ruovedellä, joten hän täyttää 80 vuotta perjantaina 13.4. Samalla hän on luonnollisesti ensimmäinen nuortensarjalaisena seurassamme aloittanut ja 80-vuotiaisiin veteraaneihin jatkanut.

Nuorukaisena Ossi oli hyvä piiritason hiihtäjä Kilpa-Veljien joukkueessa. Seuran hiihtoporukan alkaessa suunnistaa Ossi oli heti innolla mukana. Piirikunnallisiin suunnistuksiin Ossi osallistui ensi kerran 1947. Jo 1949 Ossi voitti TUL:n piirijuhlakilpailun pääsarjan. Ossi suunnisti aina erittäin tarkasti: isoja pummeja ei tullut huonoillakaan kartoilla koskaan. Vauhti vain ei riittänyt yleisessä sarjassa aivan maajoukkuetasolle. Kansallisissa kilpailuissa Ossi kuitenkin menestyi hyvin.

Ikämiehiin siirryttyään Ossi nappasi heti 1962 ja 1964 SM-kullat viestissä. Sen jälkeenkin mitaleita ja menestystä on tullut paljon. Ossi on aina ollut aulis neuvomaan nuoria suunnistuksen jalossa taidossa. Minullekin hän antoi suunnistusurani alkuvaiheessa monta hyvää neuvoa, jottei niitä kaikkia tarvinnut oppia kantapään kautta. Olen monta niistä ”paljastanut” nuorille ja joskus vähän vanhemmillekin.

En malta olla tässä kertomatta kuinka kuuluisia suunnistajat olivat nuoruudessani. Liftasin 15-vuotiaana pariin suunnistuskisaan. Minulla oli silloin aina seuran verryttelypusero päällä. Se oli urheiluhenkiselle autoilijalle hyvä merkki kyytiin otettavasta reippaasta nuorukaisesta. Aika moni kyydinantaja tiesi Kilpa-Veljien suunnistuksesta nimiä ja menestyksiä myöten yllättävän paljon. Matkalla Fiskariin pääsin jossain Kirkkonummen tienoilla Kallio Kotkaksen kyytiin. Keskustelimme Kooveen suunnistuksesta ja yleensäkin urheilusta, me kaksi asiantuntijaa. Tiesin kyllä, että Kotkas oli Suomen tärkeimpiä urheilujohtajia, vaikkei hän nimensä lisäksi itsestään muuta sanonutkaan. Hän oli sillä hetkellä mm. SVUL:n pääsihteeri. Hän oli ollut mm. Helsingin olympiakisojen järjestelytoimikunnan sihteeri ja toimittanut pari vuotta aiemmin SVUL:n 60-vuotishistorian. Siitä huolimatta tai ehkäpä siitä syystä hän tiesi Kooveen kovan ikämieskolmikon Ensio Salomaa, Ossi Tolppanen ja Jouko Kattelus sekä paljon muutakin Kooveen suunnistuksesta. No, olimmehan olleet edellisenä vuonna Suomen suurin suunnistusseura, vaikka jäimme kyllä sekä Jukolassa että nuorten SM-viestissä toiseksi.

Kari Satri

Viimeksi päivitetty (13.04.2007 20:34)